Pročišćavanje vode u prirodi – praktični savjeti

Pročišćavanje vode

Pitka voda je prijeka potreba, stoga pročišćavanje vode, boravimo li dulje vrijeme u prirodi, predstavlja apsolutnu nužnost.

Pitka voda je voda pročišćena od mikroba, prljavštine i štetnih kemijskih spojeva koje se u vodi mogu naći prirodnim putem ili uslijed ljudskog djelovanja. Važnost dostupnosti pitke vode raste s fizičkim naporima i temperaturama kojima smo izloženi jer čim se više krećemo, pogotovo po višim temperaturama, više se znojimo čime gubimo vodu iz organizma koju moramo nadomještati u većim količinama nego je to normalno.

Konzumiranje onečišćene vode može u najmanju ruku uzrokovati probavne probleme, a vrlo lako dolazi do pojave težih bolesti (dizenterije, tifusa, kolere…) ili infekcija parazitima (npr. srdoboljna ameba) koje mogu imati i smrtan ishod.

Prokuhavanje

Najjednostavnija metoda koja zahtjeva najviše resursa je prokuhavanje. To je ujedno najefikasnija metoda ako je u pitanju veća količina vode.

Praktično je ako ste duže vrijeme na jednom mjestu, dostupnost vode nije problem, imate načina za brzo i efikasno paljenje vatre (plinsko kuhalište) ili u okolici ima mnoštvo drva koje se može koristiti za održavanje plamena. U suprotnom će iziskivati veliki napor, trajati dugo vremena, a isparavanjem ćete izgubiti dio vrijedne tekućine što je veliki problem ako prokuhavate malu količinu vode koju ste teško skupili zbog lokalnih geografskih i/ili klimatskih uvjeta.

Kako bi prokuhavanje bilo efikasno potrebno je da voda vrije preko jedne minute, odnosno da se održava na temperaturi od minimalno 70°C preko deset minuta. To će biti dovoljno da se ubije većina mikroorganizama (bakterija, virusa i parazita), ali neće pročistiti vodu od čestica (zemlje, trave…) niti opasnih tvari (arsen, olovo, pesticidi i sl.) ukoliko su prisutni. Zato je potrebno dodatno filtrirati vodu prije samog prokuhavanja barem kroz čistu tkaninu kako bi se uklonile čestice zemlje, kamenčići i biljke.

Vodu obavezno prokuhavajte u potpuno čistim posudama prikladnim za podnošenje direktne vatre i visokih temperatura te skladištite u, također, potpuno čistim spremnicima jer se bakterije mogu vrlo brzo opet razviti.

Ispravno prokuhana voda ima potpuno bezličan okus i to je normalno, iako možda nije najugodnije za konzumaciju.

Prokuhavanje je trenutno i jedini način da od morske vode dobijete pitku jer su sustavi za filtriranje slane vode s trenutnom tehnologijom preveliki da bi bili prenosni. Destiliranjem slane vode sol se taloži u posudi u kojoj kuhate, a skupljate vodenu paru koja se stvara i nju koristite za piće.

Filtracija

Ispravna filtracija vode se vrši prolaskom tekućine kroz niz membrana koje kemijski ili fizički uklanjaju nečistoće iz vode. Najčešće se koristi kombinacija aktivnog ugljena te mikrofiltracijskih membrana od keramike, plastike ili metala. Osnovna filtracija uklanja nečistoće iz vode, ali ju ne dezinficira od bakterija, virusa i parazita te ne uklanja nitrate, fluoride, kloride, soli, većinu lijekova, insekticida i pesticida.

Specijalizirani prenosni filteri poput Katadyn – prijenosnog filtera za vodu su dizajnirani za temeljito pročišćavanje i dezinfekciju vode zahvaljujući posebno izrađenim filterima od keramike i srebra čije su pore manje nego promjer većine mikroorganizama (0,2 mikrona). Filter je periv te je ovakva naprava odličan izvor pitke vode tijekom planinarenja ili drugih aktivnosti u nepristupačnim predjelima s nepouzdanim izvorima vode i vode upitne kvalitete.

Dezinfekcija tabletama

Tablete koje sadrže klor, brom ili jod se koriste za dezinfekciju vode od Drugog svjetskog rata. Prednost im je kompaktnost – ne zauzimaju mnogo mjesta i lagane su te su stoga odličan izbor ako želite smanjiti opterećenost opremom na putovanju. Također su vrlo jednostavne za upotrebu – jednostavno ubacite tabletu u čuturicu i ostavite neko vrijeme (propisano u uputstvima) da odstoji i to je to.

Postoji niz varijanti, ali većina je napravljena za korištenje s bistrom vodom i cilj im je ubijanje mikroorganizama koji mogu uzrokovati bolesti.

Tablete na bazi klora mogu ostaviti specifični klorni miris ili okus vode, ali imaju brže djelovanje. Ukoliko vam smeta miris klora možete koristiti tablete na bazi srebra, ali će njima trebati nešto duže za dezinfekciju.

Solarna dezinfekcija

Ukoliko imate čistu prozirnu staklenu ili plastičnu bocu ili vrećicu, reflektivnu površinu poput folije i mnogo vremena možete pokušati modernu metodu dezinfekcije bistre vode izlaganjem sunčevoj svijetlosti. Ova metoda djeluje na dva načina – UV zrake uništavaju dio mikroorganizama, a izlaganje suncu grije vodu i tako ju efektivno polako prokuhava.

Prvo bocu djelomično napunite vodom i protresite kako bi se povećao udio kisika, napunite bocu do kraja položite na reflektirajuću površinu i izložite direktnoj sunčevoj svjetlosti minimalno 6 sati kako bi bila pogodna za piće. Ukoliko je oblačno vrijeme koje je potrebno za dezinfekciju ovom metodom se može produžiti i do 2 dana. Ova metoda je pogodna da dezinfekciju malih količina vode (0,2 – 2 l).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)