Anatomija, odnosno dijelovi noža utječu na njegovu funkcionalnost, mogućnosti i način na koji ga koristite. U ovom ćemo vodiču objasniti terminologiju dijelova, karakteristike presjeka oštrice te funkcionalnost vezanu uz oblik oštrice noža.
Anatomija ili dijelovi noža
Svi se noževi sastoje od dva dijela – oštrice i drške.
Oštrica:
Vrh ili špica – točka spajanja rezne oštrice i leđa oštrice – najoštriji dio noža, koristi se za ubadanje
Rezna oštrica ili sječivo – oštri dio noža koji služi za rezanje
Trbuh (belly) – zakrivljeni dio oštrice, između rezne oštrice i vrha – kod lovačkih i kuhinjskih noževa koji se koristi za preciznije rezanje
Leđa oštrice ili hrbat – tupa strana oštrice koju možete koristiti za primjenu dodatne sile pri rezanju
Peta oštrice (heel) – dio oštrice suprotan vrhu; najbliži dršci
Tang – dio oštrice koji ulazi u dršku – može se raditi o full tangu (oštrica se proteže cijelom dužinom drške) ili djelomičnom tangu (oštrica prestaje prije ili je samo djelomično unutar drške)
Držak ili ručka:
Pokrov drške – materijal koji dolazi preko tanga – može biti drvo, koža, plastika, guma, isti materijal kao i oštrica itd.
Zakovice – pričvršćuju pokrov za dršku
Štitnik – proširenje između oštrice i drške za zaštitu prsta te bolji balans
Utor za vezicu – rupa na kraju drške koja služi za provlačenje vezice
Dodatni dijelovi koji se mogu pojaviti na nožu:
Ricasso – tup dio oštrice netom ispred drške
Nazubljena oštrica (serrated edge) – dio oštrice koji omogućava piljenje, može se pronaći kod taktičkih i survival noževa
Kuka za rezanje (gut hook) – mali urez na leđima oštrice koji služi za obradu divljači ili rezanje užadi, pojaseva i slično
Tupi vrh (blunt tip) – prisutan kod ronilačkih noževa, noževa za trening i početničkih noževa da bi se smanjila mogućnost ozljede
Bolster – pojačanje na spoju između oštrice i drške, može biti dodatno otežano za bolji balans pri rukovanju
Utor ili fuller – tradicionalna metoda olakšavanja oštrice bez kompromitiranja njene čvrstoće. Također olakšava rezanje i sjeckanje jer se materijal manje lijepi na oštricu
Presjek oštrice
Presjek oštrice (naziva se još i klin ili grind) ključan je za njegove performanse – o njemu ovisi oštrina noža, njeno trajanje te način na koji će se nož brusiti. Razlikujemo:
1. Ravni presjek ili flat grind
Jedan od najsvestranijih presjeka oštrica, pruža dobar balans između oštrine i izdržljivosti. Najširi dio oštrice je u području leđa, dok se potom blago i ravnomjerno sužava od leđa do ruba oštrice. Taj blagi prijelaz omogućava oštrici da lakše prolazi kroz materijale od oštrica s radikalnije rezanim profilom (poput skandinavskog ili sabljastog, recimo), tako da su ovakvi većinom kuhinjski i univerzalni noževi.
Ovakve su oštrice čvršće od onih s udubljenim presjekom, a lakše prolaze kroz materijal od sabljastog – ali istovremeno, ni ne režu toliko dobro poput udubljenog presjeka, niti su toliko čvrsti i robustni poput onih sa sabljastim presjekom.
2. Skandinavski presjek ili scandi grind
Oštrica je gotovo cijelom visinom ravna i podjednake širine, te tik pred rub oštrice dolazi do radikalnijeg suženja, tako da je brušenje relativno nisko. Ovakve su oštrice nezahtjevne za oštrenje, a noževi su vrlo čvrsti, što je idealno za bushcraft noževe.
3. Udubljeni presjek ili full hollow grind
Najtanji oblik oštrice, izrazito oštar rezni rub, no i pojačana osjetljivost na pucanje i trošenje, pogotovo kod noževa većih formata i mačeta. Tanja oštrica je fantastična za rezanje i pažljive zadatke kod obrade mesa poput uklanjanja kože, stoga se ovaj tip koristi kod nekih lovačkih noževa i noževa za filetiranje.
4. Konveksni presjek ili convex grind
Oblik oštrice s krivuljom prema van (poput jajeta, primjerice), što nožu ili sjekiri daje veću izdržljivost i otpornost na pucanje – idealno za rezanje drva i sličnih tvrdih vlakana. Kompliciraniji za oštrenje, zahtijeva malo specifičnije alate i nešto znanja. U pravilu viđen na većim bushcraft noževima, mačetama i sjekirama.
5. Oblik dijeta ili chisel grind
Kao kod dijeta za obradu drva, brušenje je samo s jedne strane. Druga strana je potpuno ravna. Ovaj se oblik koristi kod japanskih kuhinjskih noževa te nekih taktičkih noževa. Najjednostavniji su za oštrenje – oštrite samo jednu stranu i ne trebate paziti da bude simetrična s drugom. Iz istog razloga je možete i brusiti pod užim kutem, što rezultira izrazito uskim, oštrim rubom. Dobri su za sjeckanje, izrazito su snažni.
6. Sabljasti oblik ili sabre grind
Kut oštrenja počinje pri polovici oštrice i izdužen je. Oblik pruža dodatnu čvrstoću oštrici, oštrica je duže oštra. Oblik olakšava sjeckanje i ubadanje, stoga je dobar za vojne i taktičke noževe, te outdoor.
7. Dvostruka kosina ili double bevel grind
Oštrica ima dvije kosine – primarni i sekundarni kut brušenja, što poboljšava trajnost i oštrinu. Ovakva je oštrica otpornija i mnogo manje sklona pucanju. Čest oblik za noževe univerzalne namjene.
8. Nazubljena oštrica ili serrated grind
Nož koji umjesto jedinstvene ravne oštrice ima valovite ili zubolike rezne rubove poput pile. Nazubljene oštrice idealne su za rezanje tvrdih materijala, užadi, mesa i slično. Ovakva je oštrica zahtjevnija za oštrenje, ali ostaje oštra duže vremena od klasične ravne.
Oblik oštrice noža
Oštrice noževa dolaze u doista brojnim oblicima nastalim kroz povijest kako bi se olakšalo izvođenje određenih zadataka – poput rezanja, sjeckanja, ubadanja, filetiranja, guljenja kože i slično.
Bodež – dagger ili spearpoint


(dagger, needle point)
Izrazito tanka oštrica za probadanje i ubadanje. Oštrica je dvostrana, odnosno dvije simetrično naoštrene rezne oštrice sužavaju se u vrlo tanak oštar vrh koji s lakoćom prodire. Oblik koji se često koristi za samoobranu ili u ceremonijalne svrhe. Nije prikladan za rezanje i sjeckanje.
Bowie i Clip
Oba oblika imaju karakterističan izrezan dio oštrice („clip”). Ova forma ima zadebljan gornji dio koji se proteže većim dijelom oštrice (dajući mu čvrstoću) i potom radikalno suženje idealno za probadanje i lako izvlačenje. Razlika između Bowie i Clip oštrice je u tome što se pod Bowie smatra općenito dugačak fiksni nož s clip oštricom.
Drop Point
Oblik oštrice noža vrlo zahvalan za puno namjena, što ga čini dobrim izborom ako ne tražite nož za jednu konkretnu svrhu. Vrh je snažan za probadanje, dok je trbuh širok, što olakšava rezanje i sjeckanje. Dobra forma za lovačke i EDC noževe jer omogućava precizne rezove i dobru kontrolu.
Karambit ili oblik kandže
Ovaj se oblik oštrice najčešće koristi u vrtlarstvu (primjerice, za cijepljenje voćki), kao i za obrezivanje vinove loze i branje bilja. Tradicionalan oblik koji potječe najvjerojatnije iz jugoistočne Azije ali je cijenjen u cijelom svijetu, što kod korisnika, što kod kolekcionara, dok ga danas koriste i službe za spašavanje zbog lakoće pri rezanju tkanina i pojasa, primjerice.
Kukri ili recurve
Specifičan zaobljen tip oštrice koji potječe iz jugoistočne Azije. Može se raditi o nožu ili kraćem maču za borbu ili korištenje za survival, sjeckanje, cijepanje drva pa do lovačkih zadataka. Povijesno, zakrivljena oštrica omogućavala je da krv kaplje dolje umjesto da klizi na ručku, tako da ista nije bila ljepljiva.
Ovčje stopalo (Sheepsfoot)
Oblik ovčjeg stopala namijenjen je rezanju i sjeckanju, a koristi se i kod službi za spašavanje jer zahvaljujući nedostatku vrha ne postoji šansa za slučajan ubod pri rezanju sigurnosnih pojaseva i tkanine.
Spear point
Oštrica oblikovana poput koplja – vrh je pozicioniran centralno, u liniji sa središnjom osi koja je i najšira u profilu. Oba ruba (rezna oštrica i leđa) su zrcalna, a oštrica može biti jednostrana ili dvostrana. Oblik pogodan za bodeže i noževe za bacanje.
Spay point
Klasični oblik koji su koristili kauboji za kastraciju stoke – duga oštrica zaobljenog trbuha i paralelna leđa spajaju se u tupom vrhu, što je bilo pogodno za rezanje bez probijanja arterije, kao i kod guljenja kože gdje tupi vrh teže može oštetiti obrađenu kožu.
Ravan oblik
Najčešći oblik oštrica – jednostavan za proizvodnju, podjednako dobro reže, sjecka, guli i reže. Uži vršak dobar je za probadanje, dok veći trbuh olakšava obradu drva i sjeckanje. Dobar oblik za kuhinjske, lovačke i bushcraft noževe.
Wharncliffe
Oblik oštrice idealan za rezanje i sjeckanje – ovakvim nožem je izrazito teško ubosti, a ima dobar i kontroliran rez zahvaljujući potpuno ravnoj reznoj oštrici.
Tanto

(japanski i američki tanto)
Oblik inspiriran japanskim samurajskim mačevima kojeg karakterizira ravna oštrica, kod koje je rezna oštrica paralelna s leđima, a vrh je zaobljen pod kutem. Kod američkog tipa vrh oštrice je oblikovan rezanjem materijala pod kutem što mu daje futuristički oblik pa su takve oštrice često korištene u filmovima i videoigrama.
Trailing point
Trailing point noževe karakterizira dizajn u kojem rezna oštrica prelazi visinu leđa, odnosno zakrivljena je prema gore. Takav oblik pogodan je za rezanje i sjeckanje, a često je i nešto lakši, idealan za precizne rezove – savršen je za deranje kože i filetiranje.
























